Pyłek pszczeli – naturalna alternatywa dla multiwitamin w tabletkach oraz białka zwierzęcego

pyłek pszczeli; pszczeli pyłek kwiatowy; kuracja pyłkiem pszczelim; Pyłek pszczeli na serce

Pyłek pszczeli – naturalna alternatywa dla multiwitamin w tabletkach oraz białka zwierzęcego

Pyłek pszczeli – najpierw spróbuj!

  • Pyłek ma lekko chrupiącą grudkową strukturę
  • Po rozgryzieniu daje delikatnie słodki, pudrowy finisz

Jak myślisz, co to jest?

  • Pyłek pszczeli – inaczej pszczeli pyłek kwiatowy lub obnóże pyłkowe – jest to pyłek kwiatowy, drugi rodzaj pokarmu pszczelego niezbędnego do wykarmienia młodych pszczół i pracownic, który obok nektaru jest zbierany przez pszczoły zbieraczki z kwiatów roślin i drzew
  • Swoją drugą nazwę obnóże zawdzięcza temu, że pszczoły transportują pyłek kwiatowy na ostatniej parze odnóży, na których posiadają specjalne koszyczki – a żeby pyłek się w nich trzymał, pszczoły zlepiają go nektarem i śliną w małe grudki – tego właśnie spróbowałaś/eś!
  • Pyłek pozyskujemy dla Was przy pomocy specjalnych łapaczy zamontowanych przed wlotem do ula

Pyłek pszczeli – naturalna alternatywa dla multiwitamin w tabletkach oraz białka zwierzęcego

  • Nawet najlepsze multiwitaminy nie mają większej zawartości składników odżywczych od pyłku kwiatowego
  • Pyłek pszczeli to kombinacja roślinnego białka (ok 15-30%), tłuszczy (5-15%) oraz węglowodanów prostych (glukoza, fruktoza) i złożonych (pochodzących z zewnętrznej okrywy ziarna pyłku) (20-40%).
  • Zawiera więcej białka (na 100g) niż jakikolwiek produkt odzwierzęcy, w tym wszystkie aminokwasy egzogenne niezbędne do budowy białka ludzkiego – pyłek pszczeli to około 5-7 razy więcej aminokwasów w porównaniu do mięsa wieprzowego, jaj czy sera oraz np. 50% więcej białka niż chuda wołowina (w tej samej masie)
  • Zwiera 6 kwasów nasyconych (ok 30% wszystkich tłuszczy) oraz 3 kwasy nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczone, które człowiek musi dostarczać do organizmu z zewnątrz (w sumie ok 65% wszystkich tłuszczy), a także fosfolipidy (np. lecytyna) oraz fitosterole
  • Zawiera ok 20-23% gram błonnika nierozpuszczalnego / 100g
  • Zawiera aż 18 witamin, w tym: ponad 100% dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na witaminy: A, D, E, B2, B9 (kwas foliowy), biotyna (H), a takżepozostałe witaminy z grupy B oraz wit. C (w 100g produktu)
  • Zawiera 25 składników mineralnych, w tym ponad 100% dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na: mangan, miedź, żelazo, a takżecynk, fosfor, potas, wapń, magnez, sód
  • Zawiera 11 enzymów

W sumie zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych aktywnych związków chemicznych!

Kluczowe właściwości:

  • Antybiotyczne i przeciwzapalne: przy zastosowaniu kuracji pyłkiem pszczelim
  • Wzmacniające: przy codziennym spożyciu zwiększa ogólną odporność, zapobiega infekcjom, wspiera wydolność mentalną, wzmacnia układ nerwowy osłabiony przez stres i przemęczenie
  • Regulujące: reguluje metabolizm, w menopauzie łagodzi takie objawy jak uderzenia gorąca, wspomaga płodność, przywraca humor i radość osobom starszym,
  • Przeciwutleniające i przeciwnowotworowe: wysoka zawartość przeciwutleniaczy chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami, chorobami przewlekłymi oraz obniża ryzyko chorób serca
  • Chroni wątrobę przed substancjami toksycznymi, przeciwdziała powstawaniu wrzodów, miażdżycy, zapalenia wątroby
  • Przeciwalergiczne: wspiera leczenie astmy, zapalenia oskrzeli, wspiera leczenie chorób skóry twarzy i głowy, trądziku, łupieżu
  • Biostymulujące: zastosowany w kosmetykach wykazuje działania regenerujące, odżywcze i kojące
  • I oczywiście właściwości odżywcze – stanowi idealny naturalny suplement diety dla dzieci oraz dorosłych

Dla kogo?

  • Dla każdego, kto dba o profilaktykę zdrowia oraz zróżnicowaną dietę
  • Dla osób poszukujących naturalnych suplementów diety
  • Dla osób osłabionych, zestresowanych, przemęczonych, w stanie wyczerpania fizycznego i psychicznego
  • Przy nadmiernym wypadaniu włosów, nadmiernej łamliwości paznokci
  • Dla osób przeziębionych, chorych lub w trakcie rekonwalescencji po chorobach wątroby, zawale serca, chorobach woreczka żółciowego, zaburzeniach trawienia
  • Dla osób intensywnie trenujących narażonych na utratę mikro i makroskładników
  • Dla osób odchudzających się
  • Dla dojrzewających kobiet w okresie menopauzy oraz osób starszych

Ale:

  • Przeciwskazaniem spożycia pyłku jest uczulenie na miód oraz pyłek. Jednak uczulenie na pyłki kwiatowe, np. katar sienny, nie jest równoznaczny z uczuleniem na pyłek pszczeli – to zdarza się rzadko. Nie poleca się również stosowania kuracji pyłkowej kobietom w pierwszym trymestrze ciąży. Dzieciom podawać po ukończeniu 1 roku życia w dawce ok 5g dziennie.

Jak stosować:

  • Tradycja pszczelarska mówi o spożyciu ok 1-3 łyżeczek pyłku dziennie, dzieci powinny spożywać ok ¼ lub ½ porcji
  • Jako dodatek: Idealny dodatek np. do jogurtu, owsianki, sera białego, sałatki – wystarczy dodać jedną łyżkę stołową (około 10 gram)
  • Dodaj do smoothie zamiast cukru
  • Jako mix z miodem lub batonik miodowy: Świetnie smakuje zmiksowany z miodem – takie naturalne połączenie węglowodanów z białkiem może służyć jako przekąska pomiędzy posiłkami, przed treningiem bądź od razu po treningu (sprawdź nasze gotowe batony miodowe na stronie Roisię)
  • Albo po prostu zjedz w naturalnej formie granulatu J
  • Jako maseczka: zmieszaj z niewielką ilością przegotowanej, letniej wody lub płynnego miodu – tak przygotowaną papkę nałóż i trzymaj ok 25 min na oczyszczonej skórze twarzy
  • Miesięczna przeciwzapalna kuracja pyłkiem: I i IV tydzień – 15g na czczo; II i III tydzień: 30 g dzienne w dawkach przed śniadaniem i kolacją

Ciekawostka – czym się rożni pyłek kwiatowy od pierzgi?

  • Możecie się również spotkać z innym wtórnym produktem obróbki pyłku pszczelego o nazwie pierzga
  • Pierzga to pyłek kwiatowy, który pszczoły ulowe (robotnice) ponownie mieszają ze swoją śliną i nektarem i ubijają w komórkach plastra pszczelego, gdzie pyłek, w sprzyjających warunkach ula i przy udziale bakterii kwasu mlekowego, fermentuje.
  • W ten sposób pszczoły konserwują (kiszą) pyłek pszczeli aby mieć pokarm na zimę, tak samo jak ludzie ogórki czy kapustę – pierzga to „pszczela kiszonka”.
Udostępnij

Start typing and press Enter to search

Koszyk

Brak produktów w koszyku.