Pyłek pszczeli – naturalna alternatywa dla multiwitamin w tabletkach oraz białka zwierzęcego
Pyłek pszczeli – najpierw spróbuj!
- Pyłek ma lekko chrupiącą grudkową strukturę
- Po rozgryzieniu daje delikatnie słodki, pudrowy finisz
Jak myślisz, co to jest?
- Pyłek pszczeli – inaczej pszczeli pyłek kwiatowy lub obnóże pyłkowe – jest to pyłek kwiatowy, drugi rodzaj pokarmu pszczelego niezbędnego do wykarmienia młodych pszczół i pracownic, który obok nektaru jest zbierany przez pszczoły zbieraczki z kwiatów roślin i drzew
- Swoją drugą nazwę obnóże zawdzięcza temu, że pszczoły transportują pyłek kwiatowy na ostatniej parze odnóży, na których posiadają specjalne koszyczki – a żeby pyłek się w nich trzymał, pszczoły zlepiają go nektarem i śliną w małe grudki – tego właśnie spróbowałaś/eś!
- Pyłek pozyskujemy dla Was przy pomocy specjalnych łapaczy zamontowanych przed wlotem do ula
Pyłek pszczeli – naturalna alternatywa dla multiwitamin w tabletkach oraz białka zwierzęcego
- Nawet najlepsze multiwitaminy nie mają większej zawartości składników odżywczych od pyłku kwiatowego
- Pyłek pszczeli to kombinacja roślinnego białka (ok 15-30%), tłuszczy (5-15%) oraz węglowodanów prostych (glukoza, fruktoza) i złożonych (pochodzących z zewnętrznej okrywy ziarna pyłku) (20-40%).
- Zawiera więcej białka (na 100g) niż jakikolwiek produkt odzwierzęcy, w tym wszystkie aminokwasy egzogenne niezbędne do budowy białka ludzkiego – pyłek pszczeli to około 5-7 razy więcej aminokwasów w porównaniu do mięsa wieprzowego, jaj czy sera oraz np. 50% więcej białka niż chuda wołowina (w tej samej masie)
- Zwiera 6 kwasów nasyconych (ok 30% wszystkich tłuszczy) oraz 3 kwasy nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczone, które człowiek musi dostarczać do organizmu z zewnątrz (w sumie ok 65% wszystkich tłuszczy), a także fosfolipidy (np. lecytyna) oraz fitosterole
- Zawiera ok 20-23% gram błonnika nierozpuszczalnego / 100g
- Zawiera aż 18 witamin, w tym: ponad 100% dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na witaminy: A, D, E, B2, B9 (kwas foliowy), biotyna (H), a takżepozostałe witaminy z grupy B oraz wit. C (w 100g produktu)
- Zawiera 25 składników mineralnych, w tym ponad 100% dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na: mangan, miedź, żelazo, a takżecynk, fosfor, potas, wapń, magnez, sód
- Zawiera 11 enzymów
W sumie zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych aktywnych związków chemicznych!
Kluczowe właściwości:
- Antybiotyczne i przeciwzapalne: przy zastosowaniu kuracji pyłkiem pszczelim
- Wzmacniające: przy codziennym spożyciu zwiększa ogólną odporność, zapobiega infekcjom, wspiera wydolność mentalną, wzmacnia układ nerwowy osłabiony przez stres i przemęczenie
- Regulujące: reguluje metabolizm, w menopauzie łagodzi takie objawy jak uderzenia gorąca, wspomaga płodność, przywraca humor i radość osobom starszym,
- Przeciwutleniające i przeciwnowotworowe: wysoka zawartość przeciwutleniaczy chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami, chorobami przewlekłymi oraz obniża ryzyko chorób serca
- Chroni wątrobę przed substancjami toksycznymi, przeciwdziała powstawaniu wrzodów, miażdżycy, zapalenia wątroby
- Przeciwalergiczne: wspiera leczenie astmy, zapalenia oskrzeli, wspiera leczenie chorób skóry twarzy i głowy, trądziku, łupieżu
- Biostymulujące: zastosowany w kosmetykach wykazuje działania regenerujące, odżywcze i kojące
- I oczywiście właściwości odżywcze – stanowi idealny naturalny suplement diety dla dzieci oraz dorosłych
Dla kogo?
- Dla każdego, kto dba o profilaktykę zdrowia oraz zróżnicowaną dietę
- Dla osób poszukujących naturalnych suplementów diety
- Dla osób osłabionych, zestresowanych, przemęczonych, w stanie wyczerpania fizycznego i psychicznego
- Przy nadmiernym wypadaniu włosów, nadmiernej łamliwości paznokci
- Dla osób przeziębionych, chorych lub w trakcie rekonwalescencji po chorobach wątroby, zawale serca, chorobach woreczka żółciowego, zaburzeniach trawienia
- Dla osób intensywnie trenujących narażonych na utratę mikro i makroskładników
- Dla osób odchudzających się
- Dla dojrzewających kobiet w okresie menopauzy oraz osób starszych
Ale:
- Przeciwskazaniem spożycia pyłku jest uczulenie na miód oraz pyłek. Jednak uczulenie na pyłki kwiatowe, np. katar sienny, nie jest równoznaczny z uczuleniem na pyłek pszczeli – to zdarza się rzadko. Nie poleca się również stosowania kuracji pyłkowej kobietom w pierwszym trymestrze ciąży. Dzieciom podawać po ukończeniu 1 roku życia w dawce ok 5g dziennie.
Jak stosować:
- Tradycja pszczelarska mówi o spożyciu ok 1-3 łyżeczek pyłku dziennie, dzieci powinny spożywać ok ¼ lub ½ porcji
- Jako dodatek: Idealny dodatek np. do jogurtu, owsianki, sera białego, sałatki – wystarczy dodać jedną łyżkę stołową (około 10 gram)
- Dodaj do smoothie zamiast cukru
- Jako mix z miodem lub batonik miodowy: Świetnie smakuje zmiksowany z miodem – takie naturalne połączenie węglowodanów z białkiem może służyć jako przekąska pomiędzy posiłkami, przed treningiem bądź od razu po treningu (sprawdź nasze gotowe batony miodowe na stronie Roisię)
- Albo po prostu zjedz w naturalnej formie granulatu J
- Jako maseczka: zmieszaj z niewielką ilością przegotowanej, letniej wody lub płynnego miodu – tak przygotowaną papkę nałóż i trzymaj ok 25 min na oczyszczonej skórze twarzy
- Miesięczna przeciwzapalna kuracja pyłkiem: I i IV tydzień – 15g na czczo; II i III tydzień: 30 g dzienne w dawkach przed śniadaniem i kolacją
Ciekawostka – czym się rożni pyłek kwiatowy od pierzgi?
- Możecie się również spotkać z innym wtórnym produktem obróbki pyłku pszczelego o nazwie pierzga
- Pierzga to pyłek kwiatowy, który pszczoły ulowe (robotnice) ponownie mieszają ze swoją śliną i nektarem i ubijają w komórkach plastra pszczelego, gdzie pyłek, w sprzyjających warunkach ula i przy udziale bakterii kwasu mlekowego, fermentuje.
- W ten sposób pszczoły konserwują (kiszą) pyłek pszczeli aby mieć pokarm na zimę, tak samo jak ludzie ogórki czy kapustę – pierzga to „pszczela kiszonka”.