ROI SIĘ W PLASTRZE MIODU

Miód

Miód rzepakowy to pierwszy wiosenny miód wytwarzany jest przez nasze pszczoły z nektaru kwitnącego rzepaku uprawianego przez znajomych rolników w województwie Świętokrzyskim. Ma bardzo słodki smak i intensywny zapach. Płynny ma słomkowy kolor, jednak bardzo szybko krystalizuje, w czym mu nie przeszkadzamy. W postaci skrystalizowanej staje się on kremowy a nawet biały. Świetnie smakuje na kanapce – szczególnie z białym serem, jak i w herbacie lub lemoniadzie. Jego zdrowotne właściwości sprawiają, że często wykorzystywany jest przy leczeniu różnych schorzeń

Jak pozyskujemy nasz miód?

Miodem rzepakowym możemy się z Wami dzielić dzięki temu, że wraz z naszą rodzinną pasieką przewozimy pszczoły na pola kwitnącego rzepaku. Żółte kwitnące łany to właśnie miejsca w których znajdziecie nasze ule wraz z ich pracowitymi mieszkańcami. Pojawiamy się tam na przełomie kwietnia i maja każdego roku. Dzięki współpracy z zaprzyjaźnionymi, świadomymi ekologicznie rolnikami jesteśmy pewni, że nasze pszczoły są bezpieczne i wrócą zdrowe z tej wycieczki. Jednocześnie pszczoły zapylając kwiaty rzepaku pomagają osiągać dużo większe plony, na czym korzystają rolnicy i przyroda.

Zebrany miód rzepakowy wyróżnia się wyjątkowo wysoką zawartością glukozy. Ze względu na swój słodki smak i niską kaloryczność idealnie nadaje się do słodzenia herbaty, jako zamiennik białego cukru. Polecany jest osobom przemęczonym, osłabionym i narażonym na duży wysiłek. Dlatego też doskonale sprawdzi się, gdy decydujemy się na wzmożoną aktywność fizyczną.

Właściwości miodu

Miód rzepakowy zawiera cenne składniki mineralne, takie jak: bor, magnez, potas czy żelazo. Bor wspomaga przyswajanie związków odżywczych, bierze również udział w budowie tkanki kostnej i poprawia funkcjonowanie tarczycy i śledziony. Miód rzepakowy ze względu na zawartość witamin B, C i K znakomicie wspomaga odporność organizmu. Ponadto miód ten poprawia myślenie i koncentrację.

Wspomaga odporność serca i wzmacnia siłę skurczy. Co więcej, miód rzepakowy rozszerza naczynia wieńcowe serca, dzięki czemu staje się ono znacznie lepiej dotlenione i odżywione.

Właściwości miodu pomagają walczyć z miażdżycą, usprawniają pracę pęcherzyka żółciowego, pomagają leczyć infekcje gardła, nosa czy oskrzeli. Miód rzepakowy działa również przeciwkaszlowo, jednak ze względu na małe właściwości antybiotyczne zaleca się stosowanie go jedynie przy przeziębieniach. Najlepiej zażywać go po rozpuszczeniu w szklance wody albo mleka – co robiły już nasz babcie.

Miód rzepakowy można również wykorzystać zewnętrznie, na przykład jako naturalną odżywkę na przesuszone usta. By odczuć rezultaty, zaleca się jego regularne stosowanie. Jednorazowe spożycie (czy aplikacja) raczej nie pomoże. Można go również stosować w przy niewielkich oparzeniach, ponieważ zapobiega powstawaniu pęcherzy, jeśli odpowiednio szybko nałożymy go na skórę. Może być również stosowany jako maseczka na twarz, która pomoże w utrzymaniu gładkiej skóry i nawilży ją.

Dowiedz się więcej o naszych innych produktach

Najczęściej kupowane produkty

Ciekawostki

Ponieważ naszym celem jest dobro przyrody staramy się aby opakowania w których dostarczamy wam miód były nie tylko ładne, ale także ekologiczne. Szklany słoik, etykieta z papieru ekologicznego klejona woskiem i pieczętowana lakiem – to nasza duma. Do wysyłki używamy kartonów stemplowanych sokami z roślin i wypełnionych naturalnymi wiórami drewnianymi.
Nasze opakowania
W składzie pyłku jest aż 32 aminokwasy, w tym wszystkie egzogenne. Pyłek pszczeli zawiera około 5-7 razy więcej aminokwasów w porównaniu do mięsa wieprzowego, jaj czy sera. 30g pyłku stanowi odpowiednią dawkę dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na podstawowe aminokwasy.
Skład pyłku
Najkorzystniej pod względem wchłanialności przez organizm człowieka jest spożywanie pyłku w postaci rozdrobnionej, lub zmieszanej z wodą lub mlekiem lub też z miodem. Wówczas wykorzystanie właściwości biologicznych pyłku wzrasta do poziomu 80%.
Właściwości pyłku
Po kilkunastu dniach mód rzepakowy krystalizuje, aby był płynny należy go podgrzać – my tego nie robimy, nie chcemy powstrzymywać naturalnych procesów. Jednocześnie jesteśmy także przeciwni kremowaniu miodu – gdyż proces ten mimo zwiększenia jego użyteczności rozbija jego naturalną strukturę. Chcesz uzyskać miód płynny – podgrzej go w domu, jednak nie przekraczaj temperatury 44℃.
Miód rzepakowy

Start typing and press Enter to search

Koszyk

Brak produktów w koszyku.